דלג לתוכן הדף
דלג לתוכן הדף
|

למרות המלחמה, בורסת תל אביב מזנקת. אלו הסיבות לכך

מדדי המניות המובילים בת"א נסקו במחצית השנייה של 2024 והשאירו מאחור את מדדי הדגל הגדולים בעולם. אילו ענפים מושכים את הבורסה המקומית כלפי מעלה וכיצד שאלת סיום או המשך המלחמה עשויה להשפיע על הסקטורים המובילים במשק המקומי?
איתן אמבר
אנליסט מחקר ניירות ערך סחירים במנורה מבטחים
06.11.2024|2 דקות

חודש אוקטובר האיר פנים לשוק המקומי, שהציג ביצועים חזקים מאוד ועליונות ביחס למדדי מניות מובילים ברחבי העולם. מדד ת"א 125, הנחשב למדד המשמעותי ביותר בבורסה המקומית וככזה שמייצג בצורה נאמנה את כלכלת ישראל, סגר את החודש בעלייה של 4.5%, מדד ת"א 90 זינק ב-6.2% ואילו מדד הבנקים טיפס בשיעור של 5.2%. למרות המלחמה, באמצע חודש אוקטובר שבר  מדד ת"א 125 את שיא כל הזמנים שנקבע באפריל 2022.

מדובר במגמת התאוששות עקבית של בורסת תל אביב שהחלה מהשפל שנקבע בסוף אוקטובר אשתקד, לאחר פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" והתעצמה במחצית השנייה של 2024. אם לאורך שנת 2023 ועד לפני חודשים ספורים עוד הורגלנו לפיגור ניכר של שוק המניות המקומי ביחס לעולם, לעיתים בשיעור דו-ספרתי, הרי שהיוצרות התהפכו והפערים הלכו ונסגרו.

לשם המחשה, מדד ת"א 125 הניב תשואה מצטברת של 17.3% מתחילת השנה – יותר ממדד המניות העולמי (MSCI WORLD) שרשם עלייה של 15.1% עד כה ב-2024, הרבה מעל מדד  STOXXS 600 האירופי שניצב על 5.5% ורק 2.3% פחות מ-S&P500, הלא הוא מדד הדגל של הבורסה בוול סטריט. 

יתרה מכך, בחודשים יולי עד אוקטובר רשמו המדדים ת"א 125, ת"א 90 ות"א 35 תשואות חריגות של 13.2%, 20.3% ו-11% בהתאמה. לעומתם S&P500 רשם תשואה של 4.5% באותו פרק זמן, הדאקס הגרמני עלה ב-4.6% ואילו הנאסד"ק מוטה מניות הטכנולוגיה עלה ב-2% בלבד. במקביל, מדדי הדגל בבורסות לונדון, טוקיו ופריס חוו ירידות קלות של כ-1%. 

מה עומד מאחורי העליות החזקות?

המגמה החיובית בשוק ההון הישראלי מושפעת, בין היתר, מציפיות המשקיעים לסיום המלחמה, על רקע הצלחות המבצע הצבאי בגזרה הצפונית וחיסולם של חסן נסראללה ויחיא סינוואר, ותחת ההנחה שהעימות מול אירן לא יסלים. סיום המלחמה, כך צופים המשקיעים, יביא לתהליכים של צמיחה מואצת, הורדת ריבית וחזרה של משקיעים זרים.

ביטוי מובהק של ציפיות אלו ניתן לראות בתשואות הגבוהות של חברות הנדל"ן המניב ולמגורים ושל מדד הנדל"ן, שזינק בכ-26% במחצית השנייה של 2024, בניגוד למחצית הראשונה של השנה בה רשם תשואה שלילית של 10.5%-.

מאז חודש יולי נרשמו גם עליות משמעותיות של כ-20% נרשמו בסקטור הבנקים, שמהווה קרוב לרבע ממשקל מדד ת"א 125. העליות במניות חמשת הבנקים הגדולים נבעו משתי סיבות עיקריות: עלייה במכפילי הרווח כתוצאה מהקטנת אי הוודאות הכרוכה במלחמה והתשואות הגבוהות של הבנקים על ההון כפועל יוצא של האינפלציה הגבוהה והריבית, במקביל לתהליכי התייעלות. 

מה צופן העתיד?

ההתפתחות הביטחונית והמדינית, ובפרט שאלת המשך או סיום המלחמה, צפויה להיות בעלת השלכות כלכליות משמעותיות. השפעות אלו עשויות להתבטא בתנודתיות בשוק ההון ובביצועים דיפרנציאליים בין סקטורים שונים במשק הישראלי.

תרחיש של סיום לחימה עשוי להיטיב עם סקטור הנדל"ן המניב, זאת בשל הצפי לירידת ריבית ולעלייה בשווי הנכסים וכן עם סקטור התשתיות, לאור צפי לגידול בצבר הפרויקטים הנוגעים לשיקום המדינה. ירידת הריבית עשויה גם להיטיב עם חברות הביטוח ולהוביל לרווחי הון בתיקי ההשקעות לצד עלייה בשוק המניות. כמו כן, ההשפעה על הבנקים צפויה להיות חיובית בטווח הקצר, שכן ירידה בפרמיית הסיכון של ישראל ובסיכון תיק האשראי יתבטאו בשיפור התמחור של הסקטור.

המשך של המלחמה צפוי לשמר ריבית גבוהה לצד אינפלציה גבוהה ולהוביל להמשך רווחיות חריגה ולתשואה גבוהה על ההון של הבנקים. גם ענף הקמעונאות והמסחר עשוי להמשיך וליהנות מפדיונות גבוהים כפועל יוצא של הישארות יותר ישראלים בארץ. מנגד, ענף הנדל"ן שעלה באופן חריג במחצית השנייה על רקע ציפיות לסיום המלחמה והורדת ריבית עשוי לחזור אחורה.

 

מנורה מבטחים פנסיה וגמל בע"מ חברה מנהלת של קרנות פנסיה, קופות גמל וקרנות השתלמות, ומנורה מבטחים ביטוח בע"מ העוסקת במוצרי ביטוח. החברות העוסקות בשיווק ולא בייעוץ פנסיוני.  האמור בסקירה זו מבוסס על מידע פומבי, ואינו מהווה התחייבות לעניין ההערכות ו/או אומדנים לעניין השגת תשואה ו/או תשואה עודפת. הסקירה מהווה התייחסות כללית שאינה חוות דעת או המלצה לביצוע  השקעה כלשהי או  פעולה כלשהי בניירות ערך או במוצרים פנסיוניים, ואין  מדובר בייעוץ או שיווק השקעות ייעוץ  או שיווק פנסיוני או תחליף לשירות מבעל רישיון המותאם לצרכי הלקוח. האחריות להסתמכות על האמור בסקירה זו על המסתמך בלבד, ולמנורה מבטחים לא תהא אחראית לכל נזק שייגרם למסתמך עליה. לקבוצת מנורה מבטחים עשוי להיות עניין בהשקעות הנזכרות.

האם הכתבה עניינה אותך?