ההכנסה הפנויה
לבנק ישראל יש מגבלה רגולטורית המגדירה איזה אחוז מהכנסתו הפנויה של הלווה ניתן לשלם מדי חודש במסגרת משכנתא. המושג "הכנסה פנויה" מתייחס לכסף שנשאר מדי חודש בחשבון הבנק לאחר כניסת המשכורת וניכוי כל ההתחייבויות הקיימות: הלוואות אחרות שנלקחו, הוצאות בכרטיסי אשראי ואפילו הריבית אותה משלם הלווה על אוברדרפט - אם לו כזה. כלל האצבע המנחה את הבנק הוא שהחזר חודשי של משכנתא לא יעלה על שליש מההכנסה החודשית הפנויה. לבנק ברור שבמקרה בו יידרש יותר מזה, מצבו הכספי של הלווה עלול להידרדר וכך גם יכולתו להחזיר את המשכנתא. לכן, הבנק לא לוקח סיכון ומאשר את סכום ההחזר החודשי רק לאחר שכל ההוצאות הקבועות נלקחו בחשבון.
שיעור מימון הדירה
גם כאן קיימות הוראות רגולטוריות ברורות: אין לתת משכנתא ראשונה על סכום שהוא מעל ל-75% ממחיר הנכס. כלומר, הלווה צריך לבוא כשבאמתחתו כסף מזומן בסכום של 25% מעלות הנכס לכל הפחות.
העובדה ש-25% הם הרף התחתון לא אומרת שהבנק לא ידרוש סכום גבוה יותר במקרים מסוימים. לכל בקשה נעשית הערכה בהתאם לתנאים הספציפיים של המבקש. לאחר שכל אלו נבדקים - מחליט הבנק איזה חלק משווי הדירה הוא מוכן לממן, וזה יכול להיות גם 60% בלבד.
מעבר למצבו הפיננסי של כל לווה, נלקחים אלמנטים נוספים בחשבון: משפר דיור שקונה דירה חדשה, במקום דירתו הקיימת, יקבל לכל היותר 70% מימון. מי שרוכש דירה לצרכי השקעה יקבל לכל היותר 50%. לכן, כשמגיעים לבנק לבקש משכנתא מומלץ תחילה לוודא שיש מספיק הון עצמי עבור רכישת הנכס המיועד. למי שאין מספיק כסף נזיל, רינדין מייעץ לחשוב פעמיים לפני שהוא פותר את הבעיה בהלוואות נוספות. פתרון כזה יעמיס מאוד כלכלית על הלווה ויפגע ביכולת ההחזר שלו.
"מעבר לכך, מקבל המשכנתא אמור לקחת בחשבון גם את ההוצאות השונות שיתווספו לעלות הנכס", הוא מוסיף. "עורכי דין, עמלות, שמאות, שיפוצים שנדרשים לפני הכניסה ומעבר עצמו. לא כולם לוקחים את הדברים האלו בחשבון וכך נתקעים בלי מספיק כסף שיסגור את כל הפינות הללו. מומלץ להשאיר בצד לפחות 50,000 עד 100,000 ש"ח".