דלג לתוכן הדף
דלג לתוכן הדף
|

5 דברים לבדוק לפני שבוחרים פעילות אקסטרים בחו"ל

טיפוס הרים או רכיבה על אופנוע ים הן פעילויות מסעירות ומהנות, שאין סיבה להימנע מהן בחופשה – כל עת שמתכננים אותן בזהירות. כך תעשו זאת נכון

טיול לחו"ל הוא תמיד חוויה נהדרת. נופים חדשים, מאכלים חדשים וחוויות חדשות. לפעמים הנסיעה כוללת גם פעילויות אחרות לגמרי, כאלה שלא תמיד היינו מעזים לעשות בארץ - פעילויות אקסטרים שהופכות את הטיול לחוויה בלתי נשכחת.

אבל רגע לפני שהחלטתם לצאת לרפטינג סוער, או לקפוץ ממטוס, צריך לומר את המובן מאליו – מדובר בהרפתקה מסוכנת. בשל כך, יש להיערך אליה בצורה קצת שונה מאשר נערכים לכל פעילות אחרת, ולו כדי לקחת בחשבון כל תרחיש. אבל לפני שנדבר על תרחישים, כדאי להבהיר מה נחשב לפעילות אקסטרים. 

לא רק ספורט

פעילות אקסטרים מכונה גם "ספורט אתגרי" למרות שהיא איננה חייבת להיות "ספורטיבית". טיול ג'יפים, לדוגמא, לא דורש מאמץ גופני מיוחד. ככלל, פעילות "אקסטרים" מוגדרת כפעילות שחורגת מהמהלך הרגיל של טיול בחו"ל וכרוכה בסיכון מסוים.

פעילויות האקסטרים הנפוצות ביותר בקרב מטיילים הן צניחה, באנג'י, צלילה, טרקים (טיולי הליכה ארוכים, לרוב של מספר ימים), טיולי ג'יפים, טיולי אופנועים, טיפוס ורפטינג. בארץ, ניתן להצטרף לפעילויות אלו דרך מגוון מפעילים, הנשמעים לנהלי בטיחות מחמירים. המשמעות היא שאם חס וחלילה מתרחשת תאונה במהלך הפעילות, מה שלא אמור לקרות, על המפעיל לדאוג שהסיכון למטיילים יהיה נמוך ככל הניתן. בכל מקרה, הוא חשוף לסכנה של תלונה מצדכם, שעלולה להביא לסגירת העסק שלו, כמו גם להמשך טיפול מטעם משטרת ישראל.

בחו"ל, המצב קצת שונה. לכל מדינה יש נהלי בטיחות משלה, ולא כולן אוכפות את הנהלים בצורה שווה. לא נדיר להיתקל בחו"ל בפעילויות אקסטרים שמתוחזקות ברמה ירודה, מה שמוביל לעתים גם לתאונות (כפי שקרה בעבר, למשל, במתקני אומגה בתאילנד ובפרו). גם לא נדיר, למרבה הצער, להיתקל במפעילים שמתנערים מאחריות לשימוש במתקנים, או ברשויות שמעלימות עין מאירועים בטיחותיים ומטילות את האחריות על המטיילים. בשל כך, למרות שלא חסרות פעילויות אקסטרים שנחשבות לבטוחות, יש להקפיד על משנה זהירות כשנרשמים לפעילות אקסטרים, במיוחד בחו"ל.   

מה חשוב לבדוק לפני שבוחרים פעילות אקסטרים בחו"ל

1. ביטוח מתאים למטיילים הרפתקנים

הדבר הראשון שחשוב לוודא הוא קיומו של ביטוח נסיעות לחו"ל שמכסה פעילויות אקסטרים. ביטוח הנסיעות Top Travel של מנורה מבטחים ביטוח בע"מ מכסה פעילות ספורט אתגרי רק במסגרת הרחבה שיש לרכוש בנוסף לפוליסה הסטנדרטית. שימו לב שהרחבה זו מכסה רק פעילות במסגרת ספורט לא מקצועי (כלומר, לא במסגרת תחרויות של איגוד מקצועי) ושהיא חלה על פעילויות ספציפיות באוויר (כמו צניחה חופשית), בים (כמו אופנוע ים), בגבהים (באנג'י) וביבשה (רכיבת שטח). על כל פנים, הרחבה זו לא תחול אם לא נשמעתם להוראות הבטיחות בפעילות אותה בחרתם.

חשוב לזכור שלא ניתן לרכוש ביטוח נסיעות לאחר שהנסיעה החלה, ולכן אם יש סיכוי (אפילו קטן) שתחליטו לעשות פעילויות אקסטרים בחו"ל, דאגו לרכוש מראש ביטוח מתאים. למשל, אם אתם נוסעים ליעדים שמפורסמים בפעילויות האקסטרים שלהם, כמו וייטנאם (שם נהוג להגיע ממקום למקום באופנוע) או הגרנד קניון בארה"ב (שם מתבקש לעשות סנפלינג), אולי כדאי לדאוג להרחבה בכל מקרה, גם אם תחליטו לעשות את הפעילות עצמה רק באופן ספונטני.

בכל מקרה, חשוב להדגיש שבהעדר הרחבה מתאימה, הגורם היחיד שידאג לכם במקרה של תאונה במתקן הוא מפעיל המתקן (ואולי גם הקונסוליה הישראלית). זאת ועוד, במקרה של תאונה קשה, שמצריכה אשפוז בבית חולים, ייתכן שתתבקשו לממן את ההוצאות הרפואיות, שיכולות להגיע לסכומים לא מבוטלים. לכן, במיוחד משום שמדובר בפעילות שכרוכה בסיכון מסוים, עדיף להיות ערוכים לכל תרחיש.

אם תרכשו את ההרחבה לספורט אתגרי במסגרת ביטוח הנסיעות של מנורה מבטחים, למשל, תוכלו לקבל החזר של ההוצאות הרפואיות והתאונות האישיות, עד לגבול האחריות הנקוב בפוליסה. 

2. ציוד מתאים

חלק מפעילויות האקסטרים דורשות ציוד מיוחד. בדקו אם הציוד שניתן על ידי מפעילי האטרקציה או המדריכים אכן כולל את כל מה שנדרש לצורך ביצוע הפעילות שבחרתם (אל תקבלו תירוצים הנוגעים לציוד שחסר) והטו אוזן קשבת לנהלי הבטיחות. קראו בעיון את הצהרת הבריאות עליה מחתימים אתכם, אם ישנה, ושימו לב לסיכונים המצוינים בה.

בכל מקרה, דאגו שתמיד ניתן יהיה ליצור קשר עם מישהו במקרה שמשהו משתבש, בין אם מדובר במדריך בקרבת מקום, או במוקד שזמין לכם באמצעות הטלפון הסלולרי או מכשיר קשר אחר. קחו אתכם גם את מספר מוקד החירום של חברת הביטוח, לשעת הצורך. במנורה מבטחים מוקד התביעות זמין 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע. 

3. מזג האוויר

רוב פעילויות האקסטרים נערכות בחוץ ולכן מזג האוויר עשוי להיות מה שיוביל להנאה מושלמת מהפעילות, או לביטול של זו עוד בטרם החלה. לכן, אם בחרתם לצאת לטרק באזור גבוה ומושלג, ודאו שאין בתאריכים שבחרתם סופות צפויות, שלג כבד או רעידות אדמה, שעלולים לסכן או ללכוד אתכם. אם בחרתם לצאת לרפטינג, בדקו שלא צפויה סערה שעלולה לסחוף אתכם אל עבר הסלעים או הים הפתוח.

שימו לב שחלק מהאטרקציות פעילות רק בעונות מסוימות. לרוב, מדובר בעונת הקיץ. אל תתפתו לשכור מפעילים שמבטיחים לקחת אתכם לפעילות גם מחוץ לעונה, במיוחד אם הם היחידים שמוכנים לעשות זאת. לרוב, יש סיבה לכך שרוב המפעילים מעדיפים לא לקחת על עצמם את הסיכון, ולכן מי שפעיל מחוץ לעונה במקרה הטוב מסכן אתכם ובמקרה הגרוע, סתם חומד את כספכם.

בהמשך לכך, אל תסתפקו בבירור רק עם המדריך או מפעילי האטרקציה לגבי הסיכונים הכרוכים במזג האוויר. בדקו בכמה שיותר מקומות (גוגל, אפליקציות, שיחה עם מקומיים) אם בטוח לצאת לפעילות במזג האוויר הנוכחי ומה מומלץ לעשות.

4. אפשרויות האיתור והחילוץ

חשוב לבדוק עם החברה שמפעילה את האטרקציה מהן אפשרויות האיתור והחילוץ במקרה חירום. בין היתר, חשוב לבדוק אם למפעיל יש היתר רשמי מהמדינה להפעיל את האטרקציה, אם יש לו ביטוח ולמי הוא פונה במקרה שנדרש חילוץ באופן דחוף.

בנוסף ואם האטרקציה היא באזור ללא קליטה, חשוב לוודא שיש טלפון לווייני, לבדוק את תקינותו ולוודא את קיומו של GPS שיוכל לשדר מיקום בכל רגע נתון וללא תלות בקליטה סלולרית. מומלץ גם לבדוק לאיזה בית חולים נעשה הפינוי (אם יש בו צורך), איפה הוא ממוקם ומה המרחק שלו. 

איך מאתרים ומחלצים בחו"ל?

חברות הביטוח עובדות מול ספקים שתפקידם להעניק שירותי איתור וחילוץ, במקרה שלא ניתן ליצור קשר עם מטיילים וקיים חשש שאלה נלכדו במקום מרוחק או נקלעו לאסון טבע. ניתן גם להפעיל את הספקים הללו במקרה של תאונת פעילות אקסטרים. למשל, במקרה שבו מטפסי הרים נקלעים לסופת שלגים בנפאל, או נפצעו במהלך פעילות אחרת ביעד מבודד. במנורה מבטחים, החברה המעניקה שירותי איתור וחילוץ היא מגנוס, ומספר הטלפון שלה הוא 972-3-6006505.

במנורה מבטחים אין צורך לרכוש הרחבה עבור איתור וחילוץ, שכן כיסוי זה כבר כלול בפוליסה. למטיילים אומנם יש אפשרות להסיר אותו, אם הם לא מאמינים שיהיה בו צורך, אבל מומלץ דווקא לא לוותר עליו – במיוחד אם נוסעים ליעדים מרוחקים, מתכננים פעילות אקסטרים, ו/או נאלצים להסתמך על תקשורת ברמה טכנולוגית נמוכה.

המחלצים הם אנשי מקצוע מיומנים, המתמחים בחילוץ והצלה בתנאי שטח קשים, והם נחלקים לפי תחומי המומחיות שלהם. בין השאר, חברים בצוותי החילוץ צוללנים וצוותי מים (לתאונות באזורים מימיים), מומחי חילוץ בשטח (למקרה שבו נדרשת היכרות מעמיקה עם האזור, כמו ביערות גשם), מומחים לחילוץ ממדבריות ועוד.

בטרם היציאה לדרך מחליטים בחברת החילוץ וההצלה את מי לשלוח למשימה, בהתאם לאופי היעד והפעילות. לכן, כדי להקל על מלאכתם של המומחים שמגיעים לחלץ אתכם, עדכנו מראש חבר או בן משפחה בפעילות אליה אתם יוצאים, כדי שיהיה מי שיוכל לעדכן היכן אתם נמצאים במקרה שבו לא ניתן ליצור אתכם קשר. 

5. המלצות והפעלת שיקול דעת

לפני יציאה לאטרקציה אתגרית חשוב לבדוק המלצות של מטיילים אחרים ולא להסתפק בהמלצות המופיעות באתר של המפעיל (שכמו בכל אטרקציה, עשויות להיות מזויפות). המלצות אפשר למצוא בגוגל, באתרי מטיילים, בעמוד הפייסבוק של האטרקציה, ואם אתם שוהים במקום שבו יש תיירים נוספים, גם אצלם. 

ולבסוף ולא פחות חשוב, לא למהר. האטרקציה תהיה שם גם מחר, או במועד הפנוי הבא (אם הגעתם בעונה), ועדיף לא לעשות אותה כלל, מאשר לעשות אותה בלי להיות מכוסים ובלי לקחת בחשבון את הסיכונים.