דלג לתוכן הדף
דלג לתוכן הדף
|

מסלולי יעד לפרישה כאפיק השקעה מועדף בחיסכון הפנסיוני בישראל

לפי הנחיות האוצר החל מינואר הקרוב עתידות קרנות הפנסיה לכוון את המצטרפים החדשים למסלולי חיסכון והשקעה מותאמי גיל. האם מודל השקעה זה יתרום להגדלת החיסכון הנצבר לפנסיה, או שמדובר בניסוי המוני של האוצר.

המשבר הבא מעבר לפינה

המשבר הפיננסי הגדול שעבר על העולם בשנת 2008 לא פסח על אף אחד, גם מוצרי החיסכון הפנסיוני בישראל נפגעו מהמשבר העולמי. קופות הגמל הגדולות איבדו בשנה אחת כ- 18% מערכן וקרנות הפנסיה החדשות איבדו אז כ- 11% מערכן. לא מעט חוסכים שעמדו ערב פרישה ראו את החיסכון שלהם מאבד כמעט חמישית עד רבע מערכו בחודש אחד.

מרבית החוסכים, נמצאו במסלולים הכללים בקופות הגמל וקרנות הפנסיה. כל עוד המשיכו העליות בשוק ההון, לא הטרידו החוסכים את מחשבתם באשר להרכב ההשקעות במסלול ורמת הסיכון שגלומה בו.

האם אנחנו נמצאים בפתחו של המשבר הבא?

תוצאות המשבר של 2008 עדיין ניכרות בשווקים בעולם. הקשיים הכלכליים בחלק ממדינות אירופה, הזרמת המיליארדים לבנקים וחברות בקשיים, גלי ההדף מיוון שהגיעו גם לתל אביב והבנקים המרכזיים ברחבי העולם שנאלצים עדיין להנהיג מדיניות מוניטרית מרחיבה.

הריביות בעולם נמצאות כעת ברמתן הנמוכה ביותר, כאשר ריבית בנק ישראל עומדת על 0.1% ואגרות חוב של ממשלת ארצות הברית לעשר שנים נסחרות בתשואה של כ- 2.0%. הריביות הנמוכות מאלצות את הגופים המוסדיים להגדיל את רמת הסיכון בתיקי החוסכים לרמה הגבוהה יותר מזו שהייתה ערב המשבר העולמי.

במשבר הבא המסלולים הכלליים בקרנות הפנסיה יאבדו כ-25%  

מבדיקה שבוצעה על ידי מחלקת ניהול הסיכונים במנורה מבטחים על תיקי ההשקעות במסלולים הכללים של קרנות הפנסיה הגדולות בישראל עולה כי במידה ויתרחש שנית משבר עולמי דומה למשבר 2008 או אפילו משבר מקומי בדומה לזה שהתרחש בשנת 2002 הפגיעה בחוסכים תהייה חזקה יותר, ותגרום לירידות של למעלה מ- 20% עד 25% בקרנות הפנסיה הגדולות.

מחודש ינואר 2016 מסלולי השקעה מותאמי גיל

משבר 2008 חייב גם את משרד האוצר לחפש פתרון לסיכון ההולך וגדל בחיסכון הפנסיוני ולאחר שורה של פרסומים הוחלט כי החל מינואר 2016 בכל קרנות הפנסיה יתקיים אחד מהמודלים הבאים:

  • הקמת שלושת מסלולי ההשקעה הבאים: מסלול השקעה אחד שמדיניות ההשקעה בו מתאימה לעמיתים אשר גילם אינו עולה על 50, מסלול השקעה אחד שמדיניות ההשקעה בו מתאימה לעמיתים שגילם לפחות 50 ואינו עולה על 60, מסלול השקעה אחד שמדיניות ההשקעה בו מתאימה לעמיתים שגילם לפחות 60. 
  • מסלולי השקעה שיהיו מיועדים לקבוצה של עמיתים שתאריך לידתם מצוי בטווח של 5 שנים לפחות, אך לא יותר מעשר שנים. מודל זה כבר פועל בהצלחה במשך ארבע השנים האחרונות בקרן הפנסיה מנורה מבטחים פנסיה.



בהתאם להנחיית האוצר כל עמית שיצטרף לקרן פנסיה יסווג לאחד המסלולים הרלבנטיים לפי גילו.

בצורה זו, רמת הסיכון שיבחר מנהל ההשקעות תותאם לגילם של החוסכים. החוסכים הצעירים יזכו במנה גדולה של אפיקי השקעה עתירי תשואה וסיכון כמו מניות שיגדילו לעתיד את צבירת החיסכון הפנסיוני שיקבלו ואילו החוסכים המבוגרים יהיו רגועים גם במשבר הבא העתיד לבוא.

הפתרון נמצא במסלולי יעד לפרישה

בכדי לתת מענה לרמת הסיכון ההולכת וגדלה בתיק החיסכון הפנסיוני נפתחו במנורה מבטחים בשנת 2011 מסלולי יעד לפרישה, מדובר בסדרה של תשעה מסלולי השקעה חכמים בהם רמת הסיכון מותאמת למועד הפרישה של החוסכים, כך לדוגמא מסלול יעד לפרישה 2045 מותאם לחוסכים שהם היום בני 35-39.

מבלי שהחוסך יעבור ממסלול למסלול בהגיעו לגיל המתאים - במסלולי היעד מקטינים עם הזמן את אחוז הנכסים התנודתיים בתיק ההשקעה, כדי להתאים את רמת הסיכון בתיק לגיל החוסך. כך, חוסך בן 22 יקבל תיק המכיל כ- 45 אחוז מניות וככל שהחוסך יתקרב לגיל פרישה אחוז המניות בתיק ילך ויקטן (בשנים הראשונות בשיעורים קטנים שילכו ויגדלו בהתקרב לגיל הפרישה), עד שיעמוד בשיעורים מאוד נמוכים החל מגיל 61.

כדי לבחון יכולת השאת תשואה בשוק ההון יש לבחון תשואות לאורך זמן. למרות שמסלולי יעד לפרישה נפתחו לפני ארבע שנים, עדיין ידרשו שנים רבות כדי להוכיח את יתרונם על פני מסלולי ההשקעה הכללים. כיצד בכל זאת ניתן לבחון כי חיסכון במסלולי היעד עדיף על פני חיסכון במסלולים הכללים?

לצורך הבדיקה ביצעה מנורה מבטחים פנסיה וגמל מחקר מקיף בנושא, מחקר שאותו הוביל פרופסור בני לאוטרבך, ראש בית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת בר אילן, אשר בחן באמצעות מודל סטאטיסטי (Bootstrap ) האם קיים יתרון להשקעה במסלולי יעד לפרישה על פני השקעה במסלולי השקעה כללים. כלומר האם למסלולי היעד, מעבר להתאמת ההשקעות גם תניב תשואה גבוהה יותר לחוסכים או/ו סיכון נמוך יותר ? חסכון גבוה יותר עם רמת סיכון נמוכה יותר.

לצורך המחקר, נבחנו מסלול השקעה כללי א' ומסלול השקעה כללי ב' בהם מדיניות ההשקעה היא קבועה לאורך השנים אל מול מסלולי היעד לפרישה, בהם רמת הסיכון הולכת ופוחתת עם השנים.

הוכנה סימולציה הכוללת נתונים היסטוריים של כל רכיבי ההשקעה המשמעותיים בחיסכון הפנסיוני כמו: מדד תל אביב 100, מדד אג"ח קונצרני, נתוני אגרות החוב של ממשלת ישראל, ריבית בנק ישראל ונתוני מדדי מניות ואגרות חוב מחו"ל.

סה"כ 180 תצפיות ל-8 קבוצות נכסים (יחד עם אג"ח מיועדות). שנאספו בין השנים ינואר 2000 לינואר 2015, בשנים אלו אירעו תהפוכות רבות בשוק ההון, היו משברים שונים ותקופות צמיחה.

הסימולציה שלפה באופן אקראי פעם אחר פעם נתונים היסטוריים הכוללים את תשואות המדדים.

הכל תלוי במועד הפרישה

ב-400 חודשי החיסכון הראשונים שנבדקו אין כמעט הבדלים בין מסלולי ההשקעה, אבל ככל שהצבירה גדלה ומתקרב מועד הפרישה מתגלים ההבדלים:

  • מסלולי היעד הובילו בממוצע לצבירה גבוהה יותר ב- 5.5% ממסלול כללי א' ו 2.6% מכללי ב'.
  • סטיית התקן של ערכי הצבירה במסלולי היעד לפרישה הייתה נמוכה משמעותית, 20% פחות, מאשר הצבירה במסלולים הכללים.
  • למרות שבתרחישים הטובים בשוק ההון, קרנות היעד השיגו צבירה נמוכה בכ- 2% מהצבירה במסלולים הכללים, הצבירה שהשיגו מסלולים אלו בתרחישים הרעים בשוק ההון הייתה גבוהה בכ- 13% מאשר המסלולים הכללים, כפי שניתן לראות בגרף המצורף.


למעשה, מסלולי היעד מצילים את החוסכים ברגעים שהוא הכי זקוק לכסף, לקראת פרישה אם קורים בהם רגעי משבר שוק הון, זאת תמורת צמצום לא משמעותי בצבירת החיסכון כאשר שוק ההון מתאפיין בגיאות מתמשכת והחוסך נמצא בשפע יחסי.

כיצד לא יפגעו החוסכים לקראת פרישה במסלולי היעד לפרישה?

הירידות האחרונות בשווקים חידדו את הצורך בצמצום הסיכון בקרב החוסכים העתידים לצאת לפנסיה בקרוב. מבחינת הרכב הנכסים הקיים במסלול יעד לפרישה 2015 המיועד למתכננים לפרוש בשנה הקרובה ויעד לפרישה 2020 לאלה העתידיים להגיע לפרישה בשנים הקרובות עולה כי במידה ויתרחש היום משבר הדומה בהיקפו למשבר העולמי של שנת 2008 הפגיעה בחוסכים תהייה בהיקף של 2% ו–8% בהתאמה וזאת לעומת פגיעה של 17% בחוסכים במסלול הכללי.