מודי, דור 3.0: האם זהו העשור הכלכלי של הודו?

מערכת הבחירות הגדולה ביותר בעולם הסתיימה זה מכבר בהודו, בניצחונו של ראש הממשלה המכהן נרנדרה מודי, שזכה בקדנציה שלישית ברציפות. עם סיומה, בתום הליך שנמשך כחודש וחצי ובהשתתפות לא פחות מ-642 מיליון מצביעים, נרשמו תנודות בשוק ההודי בשל חשש זמני שהממשלה המכהנת לא תצליח להשיג רוב ברור, בניגוד לציפיות השוק. החשש ועמו התנודתיות התפוגגו במהרה והדבר בא לידי ביטוי בעליות חזקות בשוק המניות המקומי, שהמשיך להמריא לשיאים חדשים.
תחת שלטונו של מודי הציגה הודו צמיחה עקבית, בשיעור ממוצע של כ-7% בשנה. משנת 2014 ועד 2024 צמחה הכלכלה ההודית משווי של כ-2 טריליון דולר לתוצר נוכחי של כ-4 טריליון. בשנת 2030 התוצר כבר צפוי לצמוח לשיעור של כ-7 טריליון ולהציב את הודו, כיום הכלכלה החמישית בגודלה בעולם, במקום השלישי – מאחורי ארה"ב וסין בלבד.
מדד Sensex ההודי לאחר הבחירות – ירידה ואחריה עלייה חזקה
שוק המניות ההודי עלה במאות אחוזים ב-15 השנים האחרונות והדבר נובע ממספר גורמים מרכזיים: מדיניות כלכלית תומכת, צריכה פנימית חזקה (המהווה כשני שלישים משיעור הצמיחה), שיפור מהותי בתשתיות (פיזיות ודיגיטליות), תמיכה בינלאומית נרחבת ומגזר טכנולוגי מתפתח.
אחד הדגשים העיקריים של הקואליציה הנוכחית (NDA) בבחירות, בהובלת מפלגת BJP של מודי, היה ונשאר צמיחה מונעת השקעות הון בתחומים מגוונים: פיתוח תשתיות (כבישים, נמלים, נמלי תעופה, תשתיות הגנה ורכבות), אנרגיה מסורתית, אנרגיה ירוקה ולצד כל אלו תוכנית תמריצים המקושרת לעידוד הייצור המקומי בהודו.
יסודות הכלכלה ההודית
- דמוקרטיה - הודו היא המדינה המאוכלסת ביותר בעולם, עם יותר מ-1.4 מיליארד אזרחים וקרוב ל-970 מיליון בעלי זכות בחירה. היא מתהדרת ביציבות פוליטית, במערכת משפט עצמאית, ביציבות ביטחונית ובצמיחה עקבית בתחום ההשקעות.
- דמוגרפיה - הגיל הממוצע של האוכלוסייה בהודו עומד על 28.2.
- צריכה מקומית - ההכנסה לנפש בהודו חצתה רף של 2,500$, דבר אשר היווה נקודת מפנה לעלייה לא לינארית בצריכה הפרטית.
- דיבידנד דיגיטלי - הודו הדיגיטלית גדלה פי 2.4 יותר מהר מהכלכלה ההודית. את מה שחסר להודים בתשתיות פיזיות הם משלימים בתשתיות דיגיטליות.
מהו חזון 2047?
מדובר בתוכנית כוללת להפיכת הודו לאומה מפותחת עד שנת 2047, בה תציין 100 שנים לעצמאותה. החזון כולל מספר יעדים מרכזיים שמטרתם שיפור איכות החיים של האזרחים במדינה וקידומה של הודו במגוון תחומים. להלן כמה מהמרכיבים המרכזיים של החזון:
1. פיתוח כלכלי וצמיחה. קידום כלכלה חזקה, יצירת מקומות עבודה והבטחת צמיחה כלכלית בת-קיימא.
2. תשתיות. שיפור ופיתוח תשתיות בתחומים כמו תחבורה, תקשורת, חשמל ומים.
3. חדשנות וטכנולוגיה. קידום מחקר ופיתוח, השקעה בטכנולוגיות מתקדמות ובפרט בתחום הדיגיטלי.
4. חינוך ובריאות. שיפור מערכות החינוך והבריאות, הבטחת גישה שווה לחינוך איכותי ושירותי בריאות לכל האזרחים.
5. אנרגיה מתחדשת וסביבה. קידום שימוש באנרגיות מתחדשות ושמירה על הסביבה.
6. חקלאות ופיתוח כפרי. חיזוק המגזר החקלאי ופיתוח אזורים כפריים, על מנת לצמצם את הפערים בין העיר והכפר.
7. שיפור שלטון החוק וביטחון. חיזוק מערכות השלטון וביטחון הציבור, הבטחת שלטון החוק ושיפור תחושת הביטחון של האזרחים.
מה צופן העתיד לכלכלה ולשווקים בהודו?
מורגן סטנלי, בית השקעות הגלובלי מעריך כי היציבות המאקרו-כלכלית בהודו תמשיך להוביל את האסטרטגיה לטווח ארוך ותביא לרפורמות מבניות שיניעו גידול שנתי ממוצע של 20% ברווחים. לפי התחזיות, מדד Sensex, שמאגד את 30 החברות הגדולות והמובילות אשר נסחרות בבורסה ההודית, צפוי לעלות בשיעור שנתי של 12%-15% במהלך החמש השנים הקרובות.
עוד הוא מאמין כי מחירי המניות בהודו עדיין לא שיקפו מספר היבטים כלכליים חיוביים, כגון:
- המשך היציבות המאקרו-כלכלית במדינה
- ירידה פוטנציאלית בגירעון התקציבי
- גידול מתמיד בהשקעות הציבור ההודי באפיק המניות
- שיפור בשוויון החברתי
- גידול מהותי והתפתחויות בסקטור הטכנולוגיה
- צמיחה גדולה במגזר האשראי – "בום" של הלוואות במגזר הפרטי והעסקי
הסייקל השורי הנוכחי בבורסה ההודית החל במרץ 2020 והוא מונע משינויים שכבר מתבצעים במדינה, אך הוא עדיין צעיר מבחינת פוטנציאל התשואות. לכן, הציפייה היא שהשוק השורי הנוכחי יהיה הארוך והחזק ביותר שידעה הודו מאז ומעולם.
מדד Sensex. עלייה עקבית לאורך השנים
ויש גם אתגרים
ישנם סיכונים רבים ששוק המניות של הודו יצטרך להתמודד עמם:
1. המדינה מתמודדת עם מגבלות בקיבולת במערכת הביורוקרטית, במערכת המשפט, בבריאות ובחינוך, לצד אתגרים הנוגעים לתעסוקה ולהכשרת מיומנויות.
2. סיכונים נוספים כוללים גיאופוליטיקה, השפעות פוטנציאליות של ה-AI על תעשיית הטכנולוגיה, פרודוקטיביות נמוכה במגזר החקלאי ושינויי אקלים.
3. האטה משמעותית בצמיחה הגלובלית יכולה לפגוע בצמיחה של הודו ובמימון.
בשורה התחתונה, השוק ההודי עשוי להמשיך ולעלות בטווח הארוך, במיוחד אם הממשלה תמשיך במאמציה לשיפור התשתיות, לעידוד השקעות ולהשגת יציבות כלכלית. עם זאת, חשוב לזכור ששוק המניות יכול להיות תנודתי ויש לקחת בחשבון סיכונים ותנאים גלובליים שיכולים להשפיע עליו.
*מובהר כי האמור בסקירה זו מבוסס על מידע פומבי וכולל הערכות ואומדנים צופי פני עתיד, וייתכן כי בפועל התוצאות תהיינה שונות. אין לראות בסקירה זו משום ייעוץ להשקעה ו/או להסתמך עליה לשם קבלת החלטות השקעה כלשהן ואין בה משום המלצה לרכישת ניירות ערך כלשהם.
