למה להסתפק בקרן אחת, כשאפשר למשוך משתיים?
יגאל פלג
בין אם אתם שכירים או עצמאיים, ייתכן שבמהלך הקריירה נפתחה עבורכם קרן השתלמות. בכל חודש אתם הפרשתם קצת מהמשכורת, המעסיק הפריש עוד קצת (או שאתם הפרשתם עוד קצת, כעצמאיים), והחיסכון הלך וגדל. אולי השתמשתם בסכום שנצבר כדי לממן השתלמות או לימודים, אבל הסכום שבו לא השתמשתם – נהיה נזיל עבורכם במלואו כעבור שש שנים, פטור ממס ופנוי למימון כל מטרה.
חוסכים רבים שמודעים ליתרונות של קרן ההשתלמות ממהרים לפדות את הכספים שהצטברו בה בחלוף שש שנים מהיום בו נפתחה. מה שהם לא יודעים הוא שיש באפשרותם למשוך גם את קרן ההשתלמות הוותיקה וגם את קרן ההשתלמות החדשה שפתחו, מטעם המעסיק החדש או בתור עצמאיים. לפעולה זו קוראים "השלכת ותק".
איך זה אפשרי? קודם כל, בואו נבדיל קרן השתלמות מקרן פנסיה. כשאתם עוברים בין מעסיקים או הופכים לעצמאיים, ברירת המחדל היא שתמשיכו להפקיד לקרן הפנסיה של המעסיק האחרון דרך המעסיק החדש או העסק שפתחתם. במילים אחרות, אותה קרן פנסיה אמורה ללוות אתכם מהיום הראשון בעבודה ועד לפרישה, גם אם בחרתם לנייד אותה בין חברות שונות. ההפקדות לקרן ההשתלמות, לעומת זאת, נפסקות לאחר סיום ההעסקה אצל המעסיק. משום כך, לא מן הנמנע שקיימות מספר קרנות השתלמות על שמכם, המפוזרות ביותר ממוסד פיננסי אחד. אם אתם לא בטוחים כמה קרנות השתלמות נפתחו עבורכם והיכן, אפשר לברר זאת בקלות דרך אתר "הר הכסף".
עוד הבדל מעניין לעומת קרן פנסיה הוא שגם כשההעסקה אצל המעסיק מסתיימת, דמי הניהול בקרן ההשתלמות נותרים כשהיו. בקרן פנסיה , לעומת זאת, דמי הניהול עשויים להתייקר עד לגובה התקרה הקבועה בחוק במקרים מסוימים, בהתאם להסדר התחיקתי.
תחת קורת גג אחת
הוותק של כל קרן ההשתלמות נקבע לפי מועד ההפקדה הראשון בחשבון. חשבון שנפתח בדצמבר 2008, למשל, יהיה פעיל החל מינואר 2009, אלא אם כן נכנסה הפקדה קודם לכן. עכשיו, נניח שיש לכם חשבון אחד שנפתח בינואר 2009, וחשבון אחר שנפתח לפני שנה. כלומר, אחד נזיל לחלוטין ואחד שניתן לפדות אותו רק בניכוי מס מרבי של 47 אחוזים. במקרה כזה, יש לכם אפשרות להחיל את הוותק של החשבון הנזיל על חשבון הלא נזיל, וכך למשוך את הכספים משני החשבונות בקרנות ההשתלמות. כלומר, כל זמן שלפחות אחד משני החשבונות הוא במעמד שכיר. נכון לשנת 2022, לא ניתן להחיל ותק על שני חשבונות במעמד עצמאי. עוד תנאי מגביל הוא שאם בוצעה בעבר משיכה מהקרן הוותיקה, לא ניתן להחיל ממנה ותק.
גם לאופן שבו פודים כספים, לאחר החלת הוותק, יש כללים. הכלל הראשון הוא שיש למשוך את הקרן הצעירה לפני הוותיקה. כמו כן, יש למשוך את כל הסכום הצבור בקרן הצעירה – ולא קיימת אפשרות למשוך חלק ממנו. משיכה חלקית אפשרית רק מהקרן הוותיקה.
לפני שאתם נרתעים מהתנאים והכללים שמנינו כאן, זכרו – כשמושכים כספים מקרנות השתלמות בחלוף שש שנים ממועד פתיחתן או מאוחר יותר, מקבלים סכום חד-פעמי שפטור ממס הכנסה. זאת הטבת מס משמעותית, שלא אופיינית לאפיקי חיסכון אחרים, וניתן להחיל אותה על קרן בת פחות משש שנים רק אם משליכים עליה ותק של קרן ותיקה יותר.
מה אם אנחנו לא עומדים בקריטריונים להחלת ותק?
הנה עוד משהו שמרבית החוסכים לא יודעים על קרנות השתלמות – ניתן ללוות מהכספים שהצטברו בהן. למעשה, אפשרות זאת אף משתלמת יותר לפעמים מהאפשרות של החלת ותק – מכיוון שהיא מאפשרת לכספים בקופה להמשיך להיצבר, באמצעות ההפקדות השוטפות (אם הן נמשכות) והביצועים בשוק ההון.
זאת ועוד, הלוואה מקרן השתלמות מוענקת בריביות נמוכות יותר משל הבנקים ובתנאי החזר נוחים יותר. למעשה, האותיות הקטנות היחידות שחשוב להביא בחשבון הן שכל עוד רשומה הלוואה על קרן ההשתלמות, לא ניתן לנייד אותה.
קרן השתלמות – הרבה יותר מאמצעי למימון לימודים
קרן השתלמות, כשמה כן היא, מאפשרת לכם למשוך ממנה באופן חלקי למימון השתלמות או לימודים בחלוף שלוש שנים ממועד פתיחתה. טוב לדעת שגם אם לא תזדקקו לה לצרכים שכאלה, תוכלו למשוך ממנה לאחר שש שנים כספים לכל מטרה – ועדיין ליהנות מפטור ממס.
אז בפעם הבאה שמתאפשר לכם למשוך כספים מקרן השתלמות שהגיעה למועד הפדיון, כדאי שתחפשו אם מנוהלות עבורכם קרנות השתלמות נוספות באותו מוסד פיננסי. ייתכן שתוכלו למשוך יותר כספים, באמצעות החלת הוותק של הקרן הוותיקה על החדשה. לחילופין, אם אתם לא זקוקים למלוא הסכומים שהצטברו בקרנות, אולי כדאי לכם לבדוק אתהאפשרות לקחת מהן הלוואה.
רוצים אפיק חיסכון עוד יותר נזיל? יש לכם אפשרות להפקיד עצמאית בקופת גמל להשקעה. מדובר במוצר חד ש יחסית, שמוצע לציבור החל משנת 2016, ומאפשר להפקיד עד 76,449 שקלים בשנה לאדם (נכון לשנת 2023), באופן חד-פעמי או בפעימות חודשיות. כסף שתפקידו בקופת גמל להשקעה יהיה נזיל לכם בכל עת, בכפוף לתשלום מס רווחי הון. כמו בקרן השתלמות, תיהנו מהטבות מס מיוחדות אם תייעדו אותו לגיל הפרישה.
נכתב על ידי יגאל פלג
בעל תואר שני במנהל עסקים ורישיון לשיווק פנסיוני עם ותק של 15 שנים בענף
בעל תואר שני במנהל עסקים ורישיון לשיווק פנסיוני עם ותק של 15 שנים בענף